Introducere

  • Mammatyper ar putea fi o alternativa excelenta pentru evitarea limitelor metodelor actuale imunohistochimice de detectie a markerilor implicati in subtipizare, dar si o alternativa la testele genetice.
  • Conform raportului WHO (World Health Organization) din 2014, in Romania au fost identificate 8.981 de cazuri noi de cancer de san, acesta fiind al treilea cel mai frecvent tip de neoplazie, după cancerul pulmonar şi cel colo-rectal. Statisticile sunt ingrijoratoare, iar introducerea unui program national de screening ar trebui sa constituie o prioritate pentru autoritatile abilitate. Screeningul in cancerul de san ar trebui sa inceapa prin examinarea fizica a sanilor, iar orice modificare observata ar trebui tratata cu maxima seriozitate. Pentru o evaluare corecta a oricarei suspiciuni sunt disponibile o serie de tehnici de tipul: mamografie, ecografie de san, radiografie, rezonanta magnetica nucleara.
  • In ultimul deceniu s-a pus foarte mult accent pe terapia personalizata, motiv pentru care cancerul de san nu mai este considerat ca fiind o singura maladie, ci un complex de boli. Subtipizarea pe baza nivelelor de expresie a receptorilor de estrogen si progesteron, a nivelului de expresie Her2 si a markerului de proliferare Ki67 impart cancerul de san in mai multe subtipuri pentru care medicul oncolog poate aplica un anumit tip de terapie (terapie hormonala, chimioterapie, inumologica, combinata).
  • Subtipizarea corecta prin alegerea unor tehnici de ultima genratie (ex. Real time PCR) reproductibile, automate, obiective si de incredere devine un pas esential pentru reusita tratamentului in cazul pacientelor diagnosticate cu cancer mamar. De asemenea, stabilirea cu exactitate a subtipului constituie prima etapa in vederea analizei genetice mai amanuntite si creionarea unui tablou clinic complet al pacientei.
  • Tehnica de imunohistochimie si-a aratat de multe ori limitele iar evolutia catre tehnici de biologie moleculara mult mai precise si reproductibile este iminenta.

Articole

Kerstin Hartmann, Kornelia Schlombs, Hans-Anton Lehr, Mark Laible, Claudia Gürtler, Marcus Schmidt, Ugur Sahin

Zsuzsanna Varga, Annette Lebeau, Hong Bu, Arndt Hartmann, Frederique Penault-Llorca, Elena Guerini-Rocco, Peter Schraml, Fraser Symmans, Robert Stoehr, Xiaodong Teng, Andreas Turzynski, Reinhard von Wasielewski, Claudia Gürtler, Mark Laible, Kornelia Schlombs, Heikki Joensuu, Thomas Keller, Peter Sinn, Ugur Sahin, John Bartlett and Giuseppe Vial

Ghiduri

  • Ghidul ESMO 2015 (European Society of Medical Oncology) recomanda folosirea testelor genetice pentru subtipizare:
    „It must be stressed that IHC / fluorescence in situ hybridisation determination of intrinsic phenotype, is not fully accurate.“ …„For luminal cases with unclear chemotherapy indications the decision of adjuvant therapies should be based on the surrogate intrinsic phenotype that is determined by ER/PgR, HER2 and KI67 assessment with the selective help of genomic tests“.

  • Ghidul St. Gallen recomanda subtipizarea cancerului de san bazata pe analiza nivelului de expresie a 4 markeri: receptorul pentru estrogen, receptorul pentru progesterone, Her2 si Ki67.